Til startsiden Read this page in Egnlish

Hjælperør til slibning af drejestål

For at gøre slibningen lettere findes der en lang række hjælpeværktøjer, som man kan købe. Der er imidlertid et meget simpelt hjælpeværktøj, som alle kan fremstille let og billigt:

En sikker slibning af drejestålet fås ganske enkelt ved at bruge et stykke rør af f.eks. metal eller plast som hjælpeværktøj. Røret skal have en diameter stor nok til at det kan skubbes ned over stålet. Længden af røret afpasses så slibefasen får den rigtige vinkel.
    Metoden virker til u-stål, drejerør, skrubstål og stikstål og sikkert på flere typer. Det eneste krav er, at anlægget på sliberen enten er fast eller kan stilles, så det står i samme stilling hver gang.

Når stålet skal slibes, skubbes røret ned over stålet, stålet lægges mod bænk/våd-sliberens anlæg og skubbes op til røret rammer anlæggets kant. Derefter vippes stålet ind mod slibestenen og drejes rundt, så det bliver slebet hele vejen rundt:

Røret skal selvfølgelig fra starten afpasses i længden, så slibningen giver den rigtige vinkel på fasen. Det er derfor selvfølgelig også nødvendigt med ét rør for hvert drejestål.
    Efterhånden som stålet slides og bliver kortere og kortere slibes hjælperøret tilsvarende kortere for at bevare den samme vinkel på fasen. Man kan f.eks. notere længden af stålet, der stikker uden for røret på selve røret - så er det let at holde den rette længde på røret. Det er også en god ide at notere på røret, hvilket stål det hører til. Ellers kan det blive svært at holde styr på, når man får flere hjælperør. Der kan f.eks. gøres ved at male en ring i forskellige farver på rør og værktøj, så man på farven kan se hvilket rør der hører til hvilket værktøj.

Der er naturligvis en lang række andre og mere komplicerede slibninger af drejestålene, især for u-stålet. Nogle af disse kan også udføres ved hjælp røret.

Søg på mine sider:


Har du kommentarer, rettelser, tilføjelser, spørgsmål eller andet, er du velkommen til at skrive til mig.


Tilbage til 'Slibning'

Tilbage til startsiden om træ og trædrejning